Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u de veel gestelde vragen rondom waterontharders.

Wat is kalk? Regenwater sijpelt door bergen en grondlagen heen waar het alle aanwezige mineralen opneemt. Kalk is de verzamelnaam voor Calcium- en Magnesiumcarbonaat wat in vele gesteenten en grondlagen aanwezig is. Het mineraalarme (regen)water lost de kalk op en vervoert die onder vorm van oplosbaar bicarbonaat naar onze sanitaire installaties. Wanneer je het water opwarmt in de boiler of verdampt in de douche, verandert het bicarbonaat opnieuw naar onoplosbaar carbonaat, wat neerslaat als een harde witte kalklaag. 

Hoe hard is het water in mijn regio? U kunt dit opvragen bij u waterleiding bedrijf, vaak staat dit op de site of kunt het bij ons navragen. 

Hoe werkt een waterontharder? Er zijn verschillende waterontharders, maar de meest gebruikte (voor de particulieren markt), is er één door middel van ionenwisseling. Hier wordt in de cilinderkolom met harskorrels de calciumionen (calcium) en magnesiumionen (magnesium) in het water uitgewisseld voor natriumionen (natrium). Als de harskorrels verzadigd zijn, moet het hars in de cilinder worden schoongespoeld, ook wel regenereren genoemd. Vanuit de zoutbak wordt pekelwater aangemaakt, waarmee de calcium en het magnesium die zich aan de harsbolletjes hebben gehecht worden schoongespoeld. Daarna wordt de harscilinder schoongespoeld door water en dit alles wordt afgevoerd via het riool. Hierdoor komt het pekelwater dus nooit in aanraking met het drinkwater. Hierna is de harscilinder weer schoon en kan de ionenwisseling weer plaatsvinden.

Waar wordt een waterontharder geplaatst? 
Zo dicht mogelijk na de watermeter zodat u het hele huis kalkvrij water heeft. 

Wat is de levensduur van een BWT waterontharder? 
Een goed onderhouden waterontharder van BWT gaat 20 jaar mee. Er zijn toestellen in gebruik die al 30 jaar en langer meegaan. 

Hoe lang heb ik garantie op de BWT waterontharder? 
Standaard krijgt u twee jaar garantie. Maar BWT bied u ook de mogelijkheid om deze te verlengen. Zie ook Onderhoud en Garantie. 

Is er onderhoud nodig en zijn er onderhoudscontracten? Wij adviseren u jaarlijks onderhoud te (laten) doen ten behoeve van de levensduur van de waterontharder. Bij Onderhoud en Garantie kunt u meer informatie vinden m.b.t. de mogelijkheden.

Welk type ontharder heb ik nodig? Dit is afhankelijk van een aantal factoren: Wat is de huidige waterhardheid? Wat is uw jaarlijks waterverbruik? Heeft u een stort- of regendouche? Wij komen altijd eerst, geheel vrijblijvend, bij u langs om samen met u te kijken naar de mogelijkheden voor plaatsing en aan de hand daarvan kunnen wij een advies en eventueel een offerte uitbrengen. Lees eventueel ook informatie op de pagina Waterontharders vergelijken.

Hoeveel is het zoutverbruik? Gemiddeld verbruik je per persoon, per jaar 1 zak zout van 25 kg. Let wel op zuiverheid van het zout, voor behoud van uw ontharder. BWT zouttabletten hebben een zuiverheidsgraad van 99,6%. 

Wat is het verschil tussen kalkneutralisatie t.o.v. een ontharder? Een kalkneutralisator werkt zonder zout, het toestel spoelt niet en u heeft dus geen afvoer nodig voor spoelwater. Deze oplossing zorgt voor bescherming van leidingen, toestellen, etc. Het toestel gaat kalk niet uit het water verwijderen, als het water in contact komt met zuurstof is er nog steeds lichte kalkafzetting, maar deze is veel eenvoudiger te verwijderen. Maar wilt u echt van de kalk af, dan is de ontharder de enige oplossing. De ontharder verwijdert kalk uit het water. 

Wat kost een waterontharder? Op de pagina prijzen vindt u de waterontharder verkoopadviesprijzen.

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid en is het gevaarlijk voor mensen met een hoge bloeddruk? Er zijn zelfs huisartsen die dit beweren, maar het is toch echt niet waar. Het water wordt gefilterd door een harscilinder en niet door zout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. Het drinkwater komt nooit met deze zoutoplossing in aanraking.

Smaakt het water zouter met een waterontharder? Nee, het drinkwater wordt gefilterd door een harscilinder en komt niet in aanraking met het regeneratiezout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. Het drinkwater komt nooit met deze zout oplossing in aanraking.

Maar we hebben toch kalk nodig voor o.a. onze botten? Klopt, maar de meeste kalk halen wij uit onze voeding en niet uit het water.

Het water is toch helemaal niet hard in Nederland? In verhouding tot de omliggende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk is het in Nederland niet zo heel erg hard. Maar  vanaf 2,7 dh krijg je al kalkafzetting. Dus voor behoud van o.a. je apparatuur zoals de wasmachine is het al te hard.

Is er drukverlies door een waterontharder? Er is altijd drukverlies. Maar als je dit nu niet ervaart, zal dat na plaatsing ook niet merkbaar zijn. Maar heb je nu al weinig druk, woon je in een appartement of etagewoning of heb je een stort- of regendouche, dan is het raadzaam om een drukverhogende pomp aan te schaffen.

Volgens het waterleidingbedrijf is een waterontharder slecht voor de koperen leidingen. Het onthardde water zou de leidingen “opvreten”. Dit is niet waar. Er is door TNO hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en dit onderzoek spreekt dit tegen.  Deze uitspraak van het waterleidingbedrijf is nergens op gebaseerd.

Kan er bacteriegroei ontstaan in de waterontharder? Bacteriegroei komt voor door stilstaand water. Door de ontharder regelmatig te laten spoelen zal dit dus niet gebeuren.

Mijn zoutbak/filter/leidingen zijn nat, hoe kan dit? Dit is het condenseren van de leidingen. Als het buiten koud is, komt er koud water de woning in. Als dit koude water via de vochtige kruipruimte dan de warme woning binnenkomt, gaat de leiding dus condenseren. Dit kan al gebeuren al vanaf 12 graden. Het is eventueel op te lossen door de leiding/zoutbak/kruipruimte/gaten in de meterkast te isoleren.

Je leest dat je wel € 500,- per jaar bespaard met een waterontharder. Je gaat zeker besparen, maar dat hangt van vele verschillende factoren af. Je verbruikt de helft minder wasmiddel, schoonmaakmiddel, shampoo e.d. en sommige middelen heb je helemaal niet meer nodig. Zoals glansspoelmiddel en Antikal. Op de lange termijn bespaar je natuurlijk ook op je apparatuur. De wasmachine, het koffiezetapparaat, de waterkoker, cv ketel e.d. gaan veel langer mee en doordat er geen kalkaanslag op de verwarmingselementen zit en daardoor blijft het energieverbruik laag.

Maar er zijn toch goedkopere oplossingen om kalk aan te pakken, zoals een magneet? Deze magneet wordt op de waterleiding geplaatst en veranderd de structuur van het water wat door de leiding stroomt op het moment dat het de magneet passeert. Doordat de structuur veranderd, kan het kalk zich niet aan oppervlaktes hechten. Maar het kalk blijft wel in het water aanwezig en kan zich dus wel weer hechten aan bijvoorbeeld het verwarmingselement en op je tegels. Onlangs is een verkoper van deze magneten door de Stichting Reclame Code Commissie op de vingers getikt, omdat de reclame misleidend is. Dit is onderzocht en aan de kaak gesteld door o.a. Stiftung Warentest, Consumentenbond en Kassa. En kan er niet bewezen worden dat het magneet werkt.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op of vul onderstaand formulier in.

Contactformulier
Uw gegevens zijn voor ons eigen gebruik en worden niet verstrekt aan derden. Meer informatie kunt u terugvinden in onze privacyverklaring