Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u de veel gestelde vragen rondom waterontharders.

Hoeveel is het zoutverbruik? Gemiddeld verbruik je per persoon, per jaar 1 zak zout van 25 kg.

Wat kost een waterontharder? Op de pagina prijzen vindt u de waterontharder verkoopadviesprijzen.

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid en is het gevaarlijk voor mensen met een hoge bloeddruk? Er zijn zelfs huisartsen die dit beweren, maar het is toch echt niet waar. Het water wordt gefilterd door een harscilinder en niet door zout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. Het drinkwater komt nooit met deze zoutoplossing in aanraking.

Smaakt het water zouter met een waterontharder? Nee, het drinkwater wordt gefilterd door een harscilinder komt niet in aanraking met het regeneratiezout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. Het drinkwater komt nooit met deze zout oplossing in aanraking.

Maar we hebben toch kalk nodig voor o.a. onze botten? Klopt, maar de meeste kalk halen wij uit onze voeding en niet uit het water.

Het water is toch helemaal niet hard in Nederland? In verhouding tot de omliggende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk is het in Nederland niet zo heel erg hard. Maar  vanaf 2,7 dh krijg je al kalkafzetting. Dus voor behoud van o.a. je apparatuur zoals de wasmachine is het al te hard.

Maar er zijn toch goedkopere oplossingen om kalk aan te pakken, zoals een magneet? Deze magneet wordt op de waterleiding geplaatst en veranderd de structuur van het water wat door de leiding stroomt op het moment dat het de magneet passeert. Doordat de structuur veranderd, kan het kalk zich niet aan oppervlaktes hechten. Maar het kalk blijft wel in het water aanwezig en kan zich dus wel weer hechten aan bijvoorbeeld het verwarmingselement en op je tegels. Onlangs is een verkoper van deze magneten door de Stichting Reclame Code Commissie op de vingers getikt, omdat de reclame misleidend is. Dit is onderzocht en aan de kaak gesteld door o.a. Stiftung Warentest, Consumentenbond en Kassa. Er kan er niet bewezen worden dat het magneet werkt.

Is er drukverlies door een waterontharder? Er is altijd drukverlies. Maar als je dit nu niet ervaart, zal dat na plaatsing ook niet merkbaar zijn. Maar heb je nu al weinig druk, woon je in een appartement of etagewoning of heb je een stort-of regendouche, dan is het raadzaam om een drukverhogende pomp aan te schaffen.

Volgens het waterleidingbedrijf is een waterontharder slecht voor de koperen leidingen. Het onthardde water zou de leidingen “opvreten”. Dit is niet waar. Er is door TNO hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en dit onderzoek spreekt dit tegen.  Deze uitspraak van het waterleidingbedrijf is nergens op gebaseerd.

Kan er bacteriegroei ontstaan in de waterontharder? Bacteriegroei komt voor door stilstaand water. Door de ontharder regelmatig te laten spoelen zal dit dus niet gebeuren.

Je leest dat je wel € 500,- per jaar bespaard met een waterontharder. Dat hangt van vele verschillende factoren af. Je verbruikt de helft minder wasmiddel, schoonmaakmiddel, shampoo e.d. en sommige middelen heb je helemaal niet meer nodig. Zoals glansspoelmiddel en antikal. Op de lange termijn bespaar je natuurlijk ook op je apparatuur. De wasmachine, het koffiezetapparaat, de waterkoker, cv ketel e.d. gaan veel langer mee en doordat er geen kalkaanslag op de verwarmingselementen zit en blijft het energieverbruik laag.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op op vul onderstaand formulier in

Contactformulier